Premiér vyzval opozíciu, aby sa nehádala a dala kandidáta na šéfa ÚVO

15.05.2012 Bratislava

Bratislava 15. mája (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) dnes na pôde parlamentu vyzval opozičné strany, aby sa konečne prestali hádať a v najbližšom období predložili vláde svojho kandidáta na čelo Úradu pre verejné obstarávane (ÚVO). Podľa jeho slov už od volieb ubehlo dostatok času na to, aby sa opozícia dohodla a ÚVO mohol plniť svoje úlohy.

"Prosím vás, prestaňte sa už medzi sebou hádať. Jám mám riešenie. Zoberiem ľudí, ktorých pani Radičová vybrala na základe osobitnej súťaže a jednoducho toho, kto vyšiel z tohto výberu ako najlepší, vláda SR vymenuje za šéfa ÚVO. My predsa nemôžeme čakať, kým vy dôjdete k nejakej dohode a ponúknete predsedu úradu," upozornil Fico.

Opoziční lídri si už niekoľko týždňov delia posty, ktoré im ponúkol vládny Smer-SD. Tvrdia, že sa chcú dohodnúť. Doteraz sa im to však nepodarilo. Viacerí sa zhodujú, že je to na dobrej ceste. KDH pripúšťa, že kvôli dohode je ochotné ustúpiť od požiadavky obsadiť post šéfa NKÚ, o ktorý má záujem aj SaS. Najpravdepodobnejším kandidátom na tento post je Kamil Krnáč (nominant SaS). V prípade KDH sa spomínali mená bývalého šéfa Štatistického úradu (ŠÚ) SR Petra Macha alebo expodpredsedu NKÚ Emila Kočiša. V opozícii sa hovorí, že predseda KDH Ján Figeľ by rád niekam "upratal" Macha.

Lídri opozície sa okrem ÚVO dohadujú aj na tom, kto obsadí kreslo viceguvernéra Národnej banky Slovenska (NBS), jedno miesto v novovznikajúcej Fiškálnej rade, ako aj miesta v Dozornej rade Fondu národného majetku, v Správnej rade Slovenského pozemkového fondu či v Rade pre vysielanie a retransmisiu.
 

Vyberte región